STROOPSTOKERIJ

Heb je veel fruit aan de boom hangen en zoek je daar een goede en lekkere bestemming voor? Kom dan op 17 en 18 november naar de Stroopstokerij bij de Stadsboerin. Meneer Appel gaat dan in vier grote ketels twee dagen stroop maken van lokaal fruit!

Appels die niet als handfruit geschikt zijn, kunnen vaak nog wel gebruikt worden om sap of cider van te maken. Peren lenen zich niet goed voor het maken van sap door het hoge gistgehalte. Maar in Limburg hebben ze voor peren die niet als handfruit worden verkocht een oplossing; ze maken er fruitstroop van. Zestig tot zeventig procent van fruitstroop bestaat uit peren.

Iedereen die onbespoten fruit heeft, kan zich aanmelden bij Stadsboerin voor de Stroopstookdagen. Je hebt alleen of met anderen samen 200 kilo fruit nodig om een ketel te vullen. Op ambachtelijke wijze stookt Meneer Appel stroop en aan het eind vullen wij handzame bakjes met je eigen stroop. Van elke kilo fruit blijft 13 procent over als stroop.

Al het fruit dat u zelf nog zou eten, is bruikbaar… Fruit dat rot is of vol beestjes en zand zit, is niet lekker. Natuurlijk kijken we al het fruit na en wassen we het fruit nog een keer. Maar hoe schoner hoe beter.

Wij gebruiken een verhouding van 60 procent peren en 40 procent appels aan. Je krijgt de lekkerste stroop als je er ook pruimen, mispels en kweepeer eraan toevoegt.

De stroop gaat in duurzame bakjes van 0,24 liter. Ieder potje kost €2,31 exclusief BTW en kan contant of via Tikkie worden betaald.

Naaiatelier Doetinchem