Natuur in ontwikkeling

De familie buizerd cirkelt dagelijks boven ons land. Een kolonie vleermuizen is bij ons ingetrokken en de bijen en vlinders zijn gek op onze bloemen. Natuur voor mens en dier dus.

Links zien we de rivierduinen van de Kruisbergse Bossen, aan de horizon de lindes en de akkers en rechts zijn we dichtbij de stad. Daar tussen liggen drie hectares die wij mogen gebruiken. Jarenlang was dit intensief gemaaid grasland. Dat geeft een saai landschap en is voor mens en dier niet interessant. Dat kan anders.

Vlindertuin

Op het oude sportveld van de gevangenis is de vlindertuin aangelegd van 7000 vierkante meter. Een weelde vol bloemen en kruiden en gefladder van vlinders en meer. In deze hoek staan ook onze bijen. De honing is te koop in onze winkel.

Vogelbos

Achteraan ons land, is ons vogelbos in aanleg. We hebben dichte bosjes aangelegd waar vogels en kleine dieren kunnen schuilen. En vele soorten vruchtdragende bomen en struiken aangeplant. Jostabessen, rode bosbessen, blauwe bessen, mispels  en meer, zodat het ook een fourageerplek wordt. Voor vogels dus, maar ook voor de mens.

Onze vogelaar telt wekelijks hoeveel vogelsoorten we op ons land mogen verwelkomen. Die legt hij vast in een map, voor iedereen in te zien in het Tuindershuis. En het klopt, het worden er steeds meer..

Torenvalk

Op het terrein zie je ook een kast voor een torenvalk. We hopen dat een valk hier met zijn gezin in trekt. Het is voor ons een goede manier om te voorkomen dat we teveel muizen krijgen.

Wandelroute Kruisbergse Bossen

Het land van de Stadsboerin ligt tegen de uitgestrekte Kruisbergse Bossen. Een groot deel van deze bossen behoort tot Landgoed Hagen, een afwisselend gebied met naald- en loofbos, vennen, akkers en houtwallen. We hebben hier een mooie wandelroute uitgezet van 9 kilometer die begint vanaf het terrein van de Stadsboerin. Hieronder kun je de folder downloaden en er is ook een GPX-bestand wat je kunt laden.