De missie van Stadsboerin

Een plek waar mensen in verbinding met natuur, de herkomst van eten en elkaar zijn. Dat realiseren voor Doetinchem en passanten is de missie van Stichting Stadsboerin Doetinchem.

Het begon met het verlangen van Ellen Willems (1974). Door haar eigen liefde voor natuur ontstond de wens om een voedseltuin voor de buurt te beginnen. Natuur geeft kracht en balans in je leven. Precies dat is wat veel mensen kwijt zijn. Samen tuinieren en genieten van de natuur en de oogst was dan ook het doel.

In februari 2019 startte zij op op het terrein van de voormalige gevangenis De Kruisberg met een handvol vrijwilligers die haar missie deelde. Waar ooit gevangenen werkten in de kwekerij, startte de groep met de eerste 1500 vierkante meter moestuin.

Het eerste jaar is de oude werkplaats veranderd in een fijne herberg met keuken, winkeltje en werkplaats. Van het grasland is een tuin gemaakt met 60 fruitbomen, moestuin, wijngaard en varkensweide en het tweede jaar kwamen daar het voedselbos en de vlindertuin bij. Inmiddels beslaat het land drie hectare. De keuken kookt dagelijks met de oogst en menigeen geniet van de maaltijden die we thuis bezorgen of serveren tijdens maaltijden op het land.

Het idee achter Stadsboerin Doetinchem bleek een schot in de roos en inmiddels is het de groene huiskamer van Doetinchem waar inmiddels 40 mensen vrijwilligerswerk doen en dagelijks mensen genieten van de natuur en de oogst. Menig samenwerking is tot stand gekomen en we werken samen met prachtige partners uit de Achterhoek tot in Zweden.

Stichting Stadsboerin Doetinchem wordt bestuurd door Ellen Willems. De Raad van Toezicht bestaat uit vijf mensen; Eesge Botma (voorzitter), Eric Derksen (penningmeester), Belinda Plant (secretaris), Bouwien Oosting, Roeland van der Velden

Stem op Stadsboerin Doetinchem! DORPSHUIS VAN HET JAAR 2020

Stadsboerin is genomineerd voor Dorpshuis van het Jaar!  Het is een initiatief van de Provincie Gelderland en de Leefbaarheidsalliantie en tijdens acht afleveringen laat Omroep Gelderland de 'strijd' om de titel zien. De ontmoetingsplek met de meeste stemmen krijgt de titel en 2.500 euro.

Stemmen kan binnenkort via https://www.dorpshuisvanhetjaar.nl/stem/

De eerste aflevering is op 11 oktober om 17.20 uur!