De missie van Stadsboerin

Een plek waar mensen in verbinding met natuur, de herkomst van eten en elkaar zijn. Dat realiseren voor Doetinchem en passanten is de missie van Stichting Stadsboerin Doetinchem.

Het begon met het verlangen van Ellen Willems (1974). Door haar eigen liefde voor natuur ontstond de wens om een voedseltuin voor de buurt te beginnen. Samen tuinieren en genieten van de natuur en de oogst was dan ook het doel. Een plek waar de samenhang tussen alles voelbaar is en waar gewerkt wordt in samenwerking met natuur. Een plek waar gekeken wordt naar het talent van mensen en waar je in je eigen tempo mag groeien en bloeien. 

In februari 2019 startte zij op op het terrein van de voormalige gevangenis De Kruisberg met een handvol vrijwilligers die haar missie deelde. Waar ooit gevangenen werkten in de kwekerij, startte de groep met de eerste 1500 vierkante meter moestuin.

Het eerste jaar is de oude werkplaats veranderd in een fijne herberg met keuken, winkeltje en werkplaats. Van het grasland is een tuin gemaakt met 70 bijzondere fruitbomen, twee moestuinen, wijngaardje en varkensweide en het tweede jaar kwam daar de vlindertuin bij. Inmiddels beslaat het land drie hectare. De keuken kookt dagelijks met de oogst en menigeen geniet van de maaltijden die we thuis bezorgen of serveren tijdens maaltijden op het land.

Het idee achter Stadsboerin Doetinchem bleek een schot in de roos en inmiddels is het de groene huiskamer van Doetinchem waar inmiddels 40 mensen vrijwilligerswerk doen en dagelijks mensen genieten van de natuur en de oogst. Menig samenwerking is tot stand gekomen en we werken samen met prachtige partners uit de Achterhoek tot in Zweden.

Stichting Stadsboerin Doetinchem wordt bestuurd door Ellen Willems. De Raad van Toezicht bestaat uit vijf mensen; Eesge Botma (voorzitter), Eric Derksen (penningmeester), Belinda Plant (secretaris), Bouwien Oosting, Roeland van der Velden