De missie van Stadsboerin

Een plek waar mensen in verbinding met natuur, de herkomst van eten en elkaar zijn. Dat realiseren voor Doetinchem en passanten is de missie van Stichting Stadsboerin Doetinchem.

 Het begon met de liefde voor natuur van van Ellen Willems. Ze wilde een voedselseltuin voor de buurt beginnen waar mensen samen kunnen tuinieren en genieten van de natuur. Met als doel meer verbinding van de mens met natuur en elkaar en een plek waar de samenhang tussen alles voelbaar is. 

In februari 2019 startte zij op op het terrein van de voormalige gevangenis De Kruisberg met een handvol vrijwilligers die haar missie deelde. Waar ooit gevangenen werkten in de kwekerij, startte de groep met de eerste 1500 vierkante meter moestuin.

Het eerste jaar is de oude werkplaats veranderd in een fijne herberg met keuken, winkeltje en werkplaats. Van het grasland is een tuin gemaakt met 70 bijzondere fruitbomen, twee moestuinen en varkensweide en het tweede jaar kwam daar de vlindertuin bij. Inmiddels beslaat het land drie hectare. De keuken kookt dagelijks met de oogst en menigeen geniet van de maaltijden die we thuis bezorgen of serveren tijdens maaltijden op het land. We maken wekelijks groentekratten voor gezinnen thuis.

Het idee achter Stadsboerin Doetinchem bleek een schot in de roos en inmiddels is het de groene huiskamer van Doetinchem waar inmiddels 40 mensen vrijwilligerswerk doen en dagelijks mensen genieten van de natuur en de oogst. Vanuit een groene missie is een ontmoetingsplek ontstaan waar mensen met zeer verschillende achtergronden samen werken. 

 Het doel is het verhaal van Stadsboerin te laten groeien. Middels samenwerkingen met scholen, het maandelijkse Groencafé met lezingen en samenwerking in een Europees netwerk van stadslandbouwers willen we meer mensen kennis laten maken met onze werkwijze.

Stichting Stadsboerin Doetinchem wordt bestuurd door Ellen Willems. De Raad van Toezicht bestaat uit vijf mensen; Eesge Botma (voorzitter), Eric Derksen (penningmeester), Belinda Plant (secretaris), Bouwien Oosting, Roeland van der Velden