Groente, eieren en fruit

We telen het hele jaar rond groenten. Het begint met raapsteeltjes en radijs en eindigt met boerenkool en spruiten. We telen over een heel jaar zeker 50 soorten groenten en kruiden. In hartje zomer komen er kilo’s tomaten en paprika’s uit de kas in de mooiste kleuren en smaken. Alle oogst is geteelt zonder gif en kunstmest. We verkopen onze oogst uit de groentetuin in de winkel. Als je bij ons groenten koopt, mag je gratis bijhorende kruiden uit onze kruidentuin knippen. Makkelijk toch? Zo hopen we ook dat minder plastic kruidenpotjes uit de supermarkt in de vuilnisbak belanden.

Groentepakket

Veel mensen kennen onze groenten al uit de winkel, maar als je verzekerd wilt zijn van jouw deel van de oogst, kan je oogstgenoot worden van de Stadsboerin. Vanaf half mei tot half oktober krijg je dan een pakket vol verse groenten en kruiden uit de tuin. Je pakket is ook aan te vullen met biologische eieren en aardappels. En aan het begin van de winter ben je verzekerd van boerenkool van eigen land!

Gemeenschapslandbouw

Stadsboerin wil samenwerken met de bewoners van Doetinchem. Als oogstgenoot betaal je aan het begin van het seizoen, omdat wij dan de meeste kosten hebben. Zaden, plantgoed, compost en mest. Zo zijn we ook verzekerd van afzet door het jaar heen. Door onze oogstgenoot te worden, ben jij verzekerd van wekelijkse verse groenten en help je ons te bouwen aan een gezonder voedselsysteem en een mooie groene plek voor de stad.

Wat krijg je?

Iedere week in het teeltseizoen een pakket met 5 verschillende groenten. De groenten in het abonnement komen voor het overgrote deel uit eigen tuin. In het voor- en naseizoen kopen we groenten in bij biologische tuinders uit de nabije streek met andere teelten.

Welke groenten zitten er in mijn pakket?

Je eet met de seizoenen mee en vast ook groenten die je in de supermarkt niet tegen komt. Het seizoen begint met oogst van veldsla, rabarber, paksoi en knoflook. Dan komen al snel de peultjes en de kropsla. In de zomermaanden komt de tijd van overvloed en puilt de tuin uit van de meerkleurige bietjes, allerlei bonen, spitskolen, zoete knolvenkel, rucola en barst het in onze kas van de tomaten in vele maten en kleuren. Maar ook onbekendere groenten als gele ronde courgette, sjalotjes, koolrabi en in de nazomer en herfst de suikermais, pastinaak, pompoenen, palmkool, boerenkool en spruitjes en de lekkere maar onbekende knolgewassen zoals aardperen.

Wanneer is mijn pakket beschikbaar?

We oogsten op donderdagochtend. Je kan het bij ons in de tuin ophalen op vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. Als je het graag thuisbezorgd wilt hebben, kan dat ook. Dan komen we met ons elektrisch vervoer op vrijdag tussen 15 en 16 uur. We bezorgen in een straal van 10 kilometer rond Stadsboerin.

Hoe lang loopt het oogstseizoen?

We zijn afhankelijk van de buitentemperaturen, maar we starten met de eerste oogsten halverwege mei en oogsten tot half oktober. Daarna zullen we nog de typische wintergroenten oogsten.

Wat zijn de kosten?

We rekenen voor 1 persoon 6,50 euro per week. Voor een kind rekenen we 3,25 euro.

1 persoonspakket 143 euro per oogstjaar
2 persoonspakket 286 euro per oogstjaar
2 personen plus 2 kinderen 429 euro per oogstjaar

Je betaalt aan het begin van het seizoen voor 15 mei.

Eieren in je pakket?

Een doos van tien grote biologische eieren kost 3 euro.

Aardappels in je pakket?

We telen ook onbespoten aardappelen. Voor 2 euro per kilo leveren we die ook bij je pakket.

Fruit in je pakket?

We hebben 60 fruitbomen (peren, appels, pruimen, kersen) geplant en in onze fruittuin staan frambozen, bramen, aardbeien en bessen. We oogsten dit jaar een beetje, in 2021 wordt dat een stuk meer.

Kan ik het stopzetten als ik op vakantie ga?

Je kan je pakket stopzetten.  Dit moeten we wel een week vantevoren weten via een mail naar info@stadsboerindoetinchem.nl waarbij de vakantiedata en de naam die op je pakket staat duidelijk zijn vermeld.  Je betaalt per oogstjaar, dus vakantieweken worden niet verrekend. Je pakket elders laten bezorgen in Doetinchem, is misschien ook een goed idee?

Aanmelden?

Leuk! Laat het mij even weten via een mail met je naam en adres gegevens. Je krijgt een bevestiging en een factuur. Wanneer de betaling binnen is, ben je officieel onze oogstgenoot :-). Voor 2020 kan dit niet meer, we  zijn voor dit jaar uitverkocht. In 2021 hebben we waarschijnlijk meer plaatsen.

Meld je aan

Stem op Stadsboerin Doetinchem! DORPSHUIS VAN HET JAAR 2020

Stadsboerin is genomineerd voor Dorpshuis van het Jaar!  Het is een initiatief van de Provincie Gelderland en de Leefbaarheidsalliantie en tijdens acht afleveringen laat Omroep Gelderland de 'strijd' om de titel zien. De ontmoetingsplek met de meeste stemmen krijgt de titel en 2.500 euro.

Stemmen kan binnenkort via https://www.dorpshuisvanhetjaar.nl/stem/

De eerste aflevering is op 11 oktober om 17.20 uur!